Melaminowe talerzyki jak ozdoba, czemu nie!

z różnych materiałów, najczęściej z ceramiki (porcelana, fajans), metalu, szkła, współcześnie także z tworzyw sztucznych. Talerze bywają bogato zdobione i są niekiedy wykorzystywane jako dekoracja wnętrz.Źródło: https://pl.wik

Dodane: 08-11-2016 07:48
Melaminowe talerzyki jak ozdoba, czemu nie!

Definicja talerza z Wikipedii

Talerz ? okrągłe naczynie, na ogół mniej (talerze płytkie) lub bardziej (talerze głębokie) wgłębione, służące do podawania potraw. Talerze są wykonywane z różnych materiałów, najczęściej z ceramiki (porcelana, fajans), metalu, szkła, współcześnie także z tworzyw sztucznych.

Talerze bywają bogato zdobione i są niekiedy wykorzystywane jako dekoracja wnętrz.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Talerz


Zestawy stołowe z melaminy

Naczynia z melaminy sprzedawane są w różnych zestawach. Jedne z nich są zestawami samych naczyń stołowych, a inne są zestawami naczyń sprzedawanych razem ze sztućcami. Poza tym w sprzedaży dostępne są zarówno zwykłe, jak i ozdobne . Zwykłe nie są ozdabiane, mogą być białe lub kolorowe, ale nie są na nie nanoszone żadne ozdoby. Są one używane w czasie codziennych obiadów lub rodzinnych przyjęć.

Natomiast ozdobne posiadają przeróżne wzory i kolory. Mogą one być ustawiane w domach w celach typowo ozdobnych lub służyć jako zestawy stołowe. Dlatego domowe gospodynie bardzo lubią kupować zestawy stołowe z melaminy, ponieważ mogą je wykorzystywać na różne sposoby.


Z Wikipedii o zastawie stołowej

Współcześnie w europejskim kręgu kulturowym każdy ze spożywających posiłek ma do dyspozycji przeznaczone wyłącznie dla niego naczynia i sztućce. Są to przede wszystkim różnego rodzaju talerze (głębokie do zupy, duże i płytkie do dań głównych, mniejsze na przystawki czy sałatę oraz talerzyki deserowe), naczynia na napoje (kieliszki, szklanki, filiżanki, do codziennego użytku także kubki) oraz sztućce takie jak łyżki, noże i widelce.

Prócz tego w skład zastawy stołowej wchodzą naczynia używane do serwowania potraw: wazy, różnego rodzaju półmiski i miski (salaterki i kompotiery). Do podawania napojów służą karafki i dzbanki. Istnieją także specjalne sztućce używane do nakładania potraw oraz naczynia na dodatki i przyprawy, jak sosjerki, maselniczki, solniczki, octowniki czy musztardniczki.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zastawa_stołowa