Najważniejszym obszarem zastosowań chłodnictwa jest utrwalanie, przechowywanie i transport łatwo psujących się artykułów spożywczych.
Obniżenie temperatury produktów spowalnia tempo przemian fizycznych, biochemicznych i mikrobiologicznych.
Aktywność endogennych enzymów zmniejsza się, wzrost większości bakterii i pleśni zostaje zahamowany.
Następuje zmniejszone parowanie i mniejszy ubytek masy produktu.
Spowalniają się procesy utleniania tłuszczów.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Chłodnictwo
Hałas pompy zewnętrznej można stosunkowo łatwo zmniejszyć, stosując prawidłowo wykonane ekrany.Takie ekrany można też zastąpić obiektami, które rozproszą i pochłoną dźwięk, takimi jak ścianki, płotki, itp. Dodatkowym źródłem hałasu (a i strat energetycznych), w przypadku powietrznych pomp ciepła jest konieczność ich okresowego odszraniania w temperaturach ujemnych co wiąże się ze zmianą natężenia dźwięków - czasem bardziej uciążliwą od jednorodnego poziomu hałasu w temperaturach dodatnich.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pompa_ciepłaPompa_ciepła , encyklopedyczna definicja
Pompy ciepła najczęściej mają zastosowanie w: W chłodziarkach i zamrażarkach ciepło jest "wypompowywane" z przechowywanych produktów (co obniża ich temperaturę) a oddawane do pomieszczenia, w którym stoi lodówka lub zamrażarka.Pompa ciepła zastosowana do ogrzewania pomieszczeń "wypompowuje" ciepło z otoczenia o niskiej temperaturze (z gruntu lub powietrza na zewnątrz budynku) i po podniesieniu temperatury czynnika roboczego oddaje ciepło do ogrzewanego pomieszczenia.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pompa_ciepła.